Rabu, 14 November 2012

Ujian Hidup

Hidup hari-hari ditimpa ujian ada yang kita rasa itu nikmat ada juga yang kita rasa itu bala kan? .bukan mudah nak mengharungi hari yang memeritkan tapi selagi kita bernafas lawan semua tu jangan tunjukkan kita ni lemah , ingatlah kita ni umat Nabi Muhammad , kita harus kuat! apa yang kita ada harini semua ujian dari Yang Maha Esa , Allah itu tuhan kita kan?

Seperti mana yang telah dinyatakan di dalam al-Quran:

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. (Surah al-'Ankabut : 2-3)
basahkan bibir kita dengan lafaz syukur , kepada segala ujian yang menimpa ,Allah sayang kita sebab tu kita dapat ujian yang berat! apa anda kira orang yang kelihatan ceria itu tiada duka dalam hidupnya? apa kau mengira ujian yang engkau hadapi itu lebih berat dari orang yang tiada tempat tinggal, tiada harta , tiada rupa , tiada ibu bapa dan tiada anggota?? kita cuma lupa tentang Allah takkan menduga kita dengan sesuatu dengan apa yang kita tak mampu hadapi.

Jangan bersedih hati jika kita masih ada seglanya, kita masih punya bibir dan gigi kan? dahtu senyum la apa lagi ;) senyuman itu menenangkan . tak percaya? senyum sekarang , senyumlahhh . kan comel kalau senyum haha.

senyumlah macam dayah :) mesti comel HAHAH

dan janganlah kita berputus asa dari rahmat Allah. orang kafir sahaja yang berputus asa terhadap Allah.
 kita kena sedih dan kecewa bila kita hilang iman , hilang agama dan hilang jalan menuju kepada Allah. jika kita masih dan sentiasa perasan hidup kita masih punya kawan yang menasihati . kita kena tahu itu kasih dari Allah . kita kena kuat! haha CHAIYOK!!!


Siti Nurhidayah , semua harta Allah, hidup ini semua pinjaman :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan